Az I. Dark-Urban-Fantasy Est és író-olvasó találkozón jártam


Tegnap egy klassz fantasys programon voltam, erről hoztam egy élménybeszámolót.

Ez volt az I. Dark-Urban-Fantasy Est és író-olvasó találkozó, Lauter Csaba és Poczik Erika szervezésében.
Az egyik meghívott író, On Sai oldalán láttam az eseményt facebookon. Gondoltam, a dark ugyan nem az én irányom, de a fantasyt szeretem, hát megnézem, főleg, mert izgalmasnak tűnt, hogy senki nem tudott róla semmit a barátok közül, hiszen ez volt az első alkalom. 

Az Alfa Shelter szerepjáték klub adta a helyszínt, ami már belépéskor otthonos hangulatot árasztott. Kis közösségi tér asztalokkal, székekkel, kényelmes kanapéval, büfé résszel, köves-fás kialakítással, a szekrényekben pedig társasjátékok, szerepjáték könyvek. Volt két galéria is, azokra elfelejtettem felnézni. Az alkalomból kifolyólag pedig még halloweeni dekorációval is hozzájárultak az estéhez. 
Olyan húsz-huszonöten voltunk az írókkal, szervezőkkel, ott dolgozókkal együtt.

A program egy meglepetés szertartással indult Shamhain alkalmából, ami az ősi keltáknál az év világos felének lezárását, a sötét idő kezdetét jelezte. Ezt ismerhettük meg, zenei aláfestéssel.
Ezután a meghívott írók – On, Sai, Farkas Bíborka, Basa Katalin, Gregus Gábor, Black Feather – műveiből hallhattunk kicsit sötétebb, nyomasztó vagy épp izgalmas részleteket. Jó volt bepillantani olyanok stílusába, történetébe, akiktől még nem olvastam, és a kiválasztott részletekben is tetszett, hogy magukban érthetőek voltak, de még kellemes hosszúságúak, nem lett unalmas a felolvasás vége sem.
Volt lehetőség az írókkal beszélgetni, dedikáltatni, aztán, ami nekem a legjobban tetszett a szervezett részből, a körbeülős beszélgetés következett. Eredetileg az volt a terv, hogy az írók visszaülnek a kiemelt székekre, és külön kapnak ők is, meg az olvasók is kérdéseket, de mivel ilyen családias létszámban voltunk, felmerült, hogy maradhatnánk simán körbeülve is. Jót tett a hangulatnak, hogy a szervezők ebben rugalmasak voltak, szerintem a körbeülés is megalapozta, hogy utána kötetlenül hamar kialakultak jó kis beszélgetések. :) 
A vezetett kérdésekben felmerült, hogy kinek, mit jelent a fantasy, milyen helye van a mai világunkban, és bár többféle válasz érkezett, volt, aki személyesebben fogta meg a kérdést, akadt, aki szakmaibban, az egésznek volt egy olyan kicsengése, hogy mind, akik ott vagyunk, egyformán szeretjük a más világokat, és hogy könyvolvasóként élmény résztvenni ennek újraalkotásában olvasáskor. (És az egész inkább tágan értendő a fantasyra, nem korlátozódott a beszélgetés a dark- és urban alzsánerekre. Ennek részemről nagyon örültem, mert egyik területnek sem vagyok megszállottja, cserébe mindenfélébe szívesen belekóstolok. Én csak úgy szeretem a fantasyt és kész. :D) 

A szervezett program után még sokáig maradtunk kötetlen beszélgetésre, és a magam részéről sajnáltam, hogy nem tudok egyszerre mindenhol ott lenni, mert utólag hallottam, hogy itt is, ott is érdekes témák merültek fel.
Számomra nagyon jó volt, hogy találkoztam közeli barátokkal, régen, egyszer-egyszer más programon látott ismerőssel, és néhány szó erejéig új emberek társaságában lehettem.
Ez a nyugis, barátságos beszélgetős hangulat volt a legjobb az egészben, hogy akár írta valaki, akár olvasta, akár mindkettő, akár szerepjátékból kedvelte jobban, ott volt a közös pont, amit mindenki szeretett. ^^ 

Jó este volt, köszönjük a szervezőknek a programot, az Alfa Shelter klubnak a hangulatos helyszínt és kedves vendéglátást, és az íróknak, hogy eljöttek és bepillanthattunk a világaikba! :) 

Remélem, ezt az első alkalmat követi még több, én szívesen mennék! :)

Share:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése