Fordítás - Segítő kérdések fantasy világ építéséhez - 0. rész



Találtam egy igazán érdekes és széleskörű összefoglalót arról, mi mindent is kell/érdemes átgondolni, ha valaki saját világ kitalálásába fog. Nem csupán a lenti témakörök felsorolásáról van szó, hanem mindegyikhez tartozik egy sor kérdés is, amit majd további bejegyzésekben apránként közzéteszek. Már régóta kerestem efféle cikket, ami ad egy minden fontos szempontra kiterjedő listát, és most megtaláltam! :D


Hozzáteszem, egészen biztosan nem kell mindig, minden világhoz így elmerülni az egyes témákban. Más részletekre és másmilyen mélységben van szükség rájuk, ha novellához, ha regényhez vagy ha szerepjátékhoz alkotsz világot, ahogy az sem mindegy, hogy az egész sztorid, legyen történet vagy kaland, egy adott ország kicsi városkájában játszódik, vagy nagy, nemzetközi politikai intrikákat szeretnél? Szóval nyugodtan használj annyit a listából, amennyire szükséged van, ha kell, hagyj el belőle vagy bővítsd ki, a lényeg, hogy amit alkotsz, önmagában legyen logikus és álljon meg a lábán.

Kedvcsinálóként közlöm a bevezetőt és a listát az egyes témakörökről, így később akár tartalomjegyzékként is használhatjátok.
Mivel ez egyben áttekinthetetlenül hosszú bejegyzés lenne, ezért ha egy-egy téma minden alpontját lefordítottam, akkor hozom majd át az egész csokrot egy bejegyzésként a befejezett fordítások részhez és linkelem majd a főcímhez, hogy innen kiindulva minden pontot elérhessetek.

Remélem, Ti is ugyanolyan hasznosnak találjátok majd, mint én! Jó olvasást az új cikksorozathoz! :)


Segítő kérdések fantasy világ építéséhez


A következő kérdések listája a fantasy történetek azon íróinak nyújt segítséget, akik arra törekszenek, hogy hihető képzeletbeli közeget alkossanak sztorijuknak. Míg ezen kérdések némelyike hasznos vagy épp elengedhetetlen lehet bizonyos történetekhez, nem mindegyik felvetés lesz alkalmazható az összes történetre. Nem szükséges, hogy a szerző az összesre, vagy akár bármelyikre is válaszoljon az írás megkezdéséhez (vagy épp befejezéséhez). Az cél egyszerűen az, hogy elgondolkoztassa az embereket arról, hogy történetük keretei és hátterei összhangban vannak-e… vagy sem. Ha használható, használják is. Ha nem, akkor ne.
Néhány kérdés egynél több témakörnél is alkalmazható, és több címszó alá is be lett másolva. Ez nem tekinthető teljes és befejezett listának, inkább egy kiinduló pontnak, aminek segítségével minden egyes író összeállíthatja a saját listáját.


A kérdések


I. A világ

Alapok
Alternatív Föld
Nem földi jellegű világ

II. Fizikai és történelmi jellemzők

Általános
Éghajlat és földrajz
Természeti erőforrások
Világtörténelem
Egyedi országok történelme

III. Mágia és mágiahasználók

A mágia szabályai
Varázslók
Mágia és technológia
Egyéb mágikus kérdések

IV. Emberek és szokások

Általános
Szokások
Étkezés
Üdvözlések
Gesztusok
Vendéglátás
Nyelv
Etika és értékek
Vallás és istenek
Lakosság

V. Társadalmi szervezetek

Általános
Közigazgatás
Politika
Bűnözés és a jogrendszer
Külföldi kapcsolatok
Hadviselés
Fegyverek

VI. Kereskedelem, ipar és közélet

Általános
Üzlet és ipar
Közlekedés, szállítás és kommunikáció
Tudomány és technológia
Orvostudomány
Művészet és szórakozás
Építészet
Városi tényezők
Vidéki tényezők

VII. Mindennapi élet

Általános
Divat és öltözködés
Illemszokás
Étrend
Oktatás
Naptár

Share:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése