Fordítás - Hogyan alkoss hiteles világot?


Hogyan alkoss hiteles világot?


Könnyen megtanulhatsz az olvasók által is reálisnak érezhető világot építeni, ha követed a következő öt lépést:

1.lépés: Tervezd meg a föld fekvését


Első lépésként alkoss egy szilárd, hihető fizikai világot. Néhány fantasy író és olvasó azért megszállottja a térképeknek, mert megalapozza a világ fizika leképezésének aktusát. De nem muszáj a térképet megrajzolnod, helyette készíthetsz jegyzeteket is, a lényeg, hogy érezd a világod mint fizikai helyet, aminek határai vannak.

2.lépés: Adj konkrét szabályokat a világodnak


Csak mert ez fantasy és nem sci-fi, még nem jelenti, hogy a világod szabályok nélkül lehet, vagy egyszerűen tetszőleges körülményeket alakíthatsz ki benne. A következetesség fenntartása a világod építése és írása során mindvégig szükségszerű. A szabályok pontos betartása át fogja járni a kitalált világod minden részét, de először is, légy biztos abban, hogy nagy általánosságban következetes vagy. Akár egy legendára alapozod a fantasy világodat, akár a valós történelemre, mit például a középkori Európa, a feudális Japán vagy az indián mondavilág, vagy az egészet saját magadtól találod ki, minden részletnek összhangban kell lennie az általad létrehozott világgal. Ha a fantasy világod olyan technológiával rendelkezik, ami nincs összhangban a háttérrel, jó magyarázatot kell rá adnod, hogy ez most mágia-e, egy technológiailag fejlettebb nép találmánya vagy valami egészen más.

3.lépés: Döntsd el, hogy a kitalált világod lakosai hányféleképpen beszélnek


Egy másik dolog, amit szem előtt kell tartanod, az a regényed hangulata. Például ha high fantasyt írsz kelta legendákkal telítve, írhatod úgy, hogy emlékeztessen a tündérmesék és legendák nyelvére. Az olvasóid nem feltétlenül Tolkien ősi sagákban gyökerező világával akarnak kezdeni, hogy aztán hirtelen Martin Trónok harca sorozatának rideg és vérszomjas sötétségén vonszolják át magukat. A hangulat következetes fenntartása kritikus fontosságú a regénybéli hihetőség szempontjából.
A hangulat ezen következetességének a karaktereiden is tükröződnie kell. A világ értékei fogják motiválni őket. Egy világban, ahol a becsületnek és a hűségnek van a legnagyobb jelentősége, a karakterek hajlamosak máshogy viselkedni mint egy olyan világban, ahol az erőt és az anyagi javak felhalmozását értékelik a legtöbbre. Persze alkothatsz olyan karaktert, akinek az értékrendje jelentősen eltér az ottani világétól, de ez a különbség valószínűleg konfliktusok forrása lesz.

4.lépés: Tervezd meg a mágiát, a vallást, a szociális és politikai rendszereket


A legtöbb fantasy használ mágiát, ám a szabályok itt is fontosak. Annyiféle mágiarendszert alkothatsz, amennyit csak akarsz, de a lényeg, hogy valamiféle rendszer mindenképp legyen. Ez épülhet számokra, növényekre, szavakra vagy bármi másra, és akár évekig tartó tanulással szerzi meg jártasságát a karakter, akár vele születik a képesség, ennek egységesnek kell lennie. A karakterek nem fejleszthetnek ki hirtelen új képességeket és nem léphetnek ki a rendszerből.

5.lépés: Hogyan alkoss egy mindenki számára hiteles fantasy világot: A cselekmény jelentősége


A kulcs egy hihető fantasy világ megalkotásához, szem előtt tartani, hogy a 'fantasy' nem azt jelenti, hogy 'bármi megtörténhet'. Azonkívül hogy a fentiek szerinti szabályokat és egységességet fenntartod, a történet rendszerint ne számítson arra, hogy majd a deus ex machina megoldja a konfliktusokat. A 'Deus ex machina' egy szófordulat a cselekmény eszközrendszerében arra, hogy valami látszólag a semmiből jön. Ezt ügyetlenül vagy hatékonyan is meg lehet oldani. Egyesek vitatják, hogy Samu és Frodó sasok általi megmentése a Végzet Hegyénél Tolkien “A Király visszatér”-jében deus ex machina lett volna.
Másik példa lehet az istenek gyakori beavatkozása a görög mitológiában. A kortárs olvasók elfogadhatják az előbbit, de az utóbbiak megzavarják. A deus ex machina használata mindig rizikós. Egy-egy isteni beavatkozás még elfogadható, de ha sok van belőle, az a hihetőség rovására megy.


Forrás: http://www.nownovel.com/blog/how-to-create-a-fantasy-world/ 

Share:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése